Mini mindfulness-oefeningen

Omdat het overdag soms zo lastig is om met de aandacht in het hier-en-nu te zijn, heb ik een paar eenvoudige, korte oefeningen beschreven voor op het werk of thuis. Ze helpen je om te schakelen van de doe-modus, waarin we ons niet bewust zijn van onszelf, naar de zijn-modus. Hiermee kun je eventuele piekergedachten, onbewuste spanning-opbouw en/of een negatieve gedachten- en gevoelens-spiraal onderbreken. Experimenteer er maar eens mee en ontdek welke oefeningen jou het beste passen!

Het helpt als je hiervan geleidelijk aan een gewoonte maakt en dat is makkelijker als je de mindfulness-oefening koppelt aan een handeling die je al doet. Bijvoorbeeld:

- iedere start van de (werk)dag een mindful kijkoefening.
- steeds als je ergens even moet wachten: mindful ademen of staan.
- als je stress ervaart een ademruimte-oefening doen.
- na ieder toiletbezoek je handen met aandacht wassen.
- iedere werkdag bewust afsluiten door aandachtig te vertrekken.  
- als je met je gezin of vrienden aan tafel zit: mindful luisteren.

In het begin kost het je nog moeite er aan te denken. Maar iedere keer dat je een oefening doet, wordt het gemakkelijker er een volgende keer aan te denken. Nieuwe paadjes maken in je brein kost gewoon wat tijd. Het enige wat je nodig hebt om die nieuwe paadjes te creëren is de intentie, ‘het willen’ en steeds opnieuw een oefening doen als je er aan denkt. Zo wordt aandachtig zijn steeds meer een nieuwe gewoonte die je ondersteunt bij een veerkrachtiger en gelukkiger leven.

Ademmeditatie (10 min)

Een ademmeditatie om de aandacht te trainen en zo je opmerkzaamheid overdag te vergroten.

Meditaties speciaal voor buiten

Meditaties om buiten te doen, zittend staand of lopend.