Wat is ACT (Acceptance and Commitment Therapy)?

Acceptance and Commitment therapy (ACT) is een relatief nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde, vorm van gedragstherapie. ACT gaat er vanuit dat iedereen hindernissen tegenkomt in het leven en dat het volkomen normaal is dat je als mens regelmatig lastige gedachten en gevoelens ervaart. ACT biedt tools en technieken om hiermee om te gaan. Vaak ‘vechten’ we namelijk met dat wat we als vervelend ervaren. We willen er van af, we willen het oplossen. Dit kost veel energie, die je beter kunt richten op wat er voor jou werkelijk toe doet. Want dat wat je aandacht geeft 'groeit'.
Met ACT leer je om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen te stoppen. Je ontwikkelt een mildere levenshouding (Acceptance) en wordt veerkrachtiger. Ook ontstaat er ruimte om je aandacht te gaan richten op wat werkelijk belangrijk is in je leven (waarden) en hiernaar te gaan handelen (Commitment).

Psychologische flexibiliteit
ACT richt zich op het vergroten van psychologische flexibiliteit en is gebaseerd op zes pijlers: Acceptatie, Defusie, Mindfulness, Zelf als context, Waarden en Toegewijde actie. Gezamenlijk zorgen de oefeningen en metaforen uit deze zes pijlers voor meer psychologische flexibiliteit. Hierdoor kun je beter omgaan met de tegenslag die je tegenkomt in je leven, en doe je vaker dingen die echt belangrijk voor je zijn. ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding, waarbij de angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop toe wordt genomen.

ACT-begeleiding Fluunt
In zes sessies maak je kennis met de grondbeginselen van ACT. We doen samen oefeningen en je krijgt oefeningen mee voor thuis om je zo de ACT-levenshouding eigen te maken.

Heb je alles geprobeerd om van je klachten af te komen en ben je op een punt gekomen dat je wilt leren om er anders mee om te gaan? Met andere woorden: ‘ik wil stoppen met vechten en door met mijn leven’. Dan is ACT wellicht wat voor jou!

Op wat je overkomt in je leven heb je weinig invloed; op hoe je ermee omgaat wel!

Meer lezen
Over de verschillen en overeenkomsten tussen ACT en mindfulness
Over mindfulness

Liever een filmpje?

Bekijk dan eens de youtube-filmpjes over mindfulness en ACT op mijn website.

Zes ACT-pijlers

  • Acceptatie: Het toestaan en uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
  • Defusie: Anders omgaan met gedachten door te leren zien dat ‘je niet bent wat je denkt’. Wanneer er afstand is tussen jezelf en je gedachten, ontstaat er keuzevrijheid om het 'advies' dat je brein je geeft op te volgen, of niet.
  • Mindfulness: In contact komen met het hier en nu. Op een vriendelijke manier je ervaringen observeren en ondergaan.
  • Zelf als Context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.
  • Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven. Dit geeft richting.
  • Toegewijd Handelen: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden. De bereidheid om je gedrag stap voor stap te veranderen in de richting van dat wat er voor jou werkelijk toe doet.

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien” -
Franciscus van Assisi