Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent kortweg ‘aandachtig zijn’. Als je mindful bent, geef je van moment tot moment op een vriendelijke manier aandacht aan je ervaringen. Je weet wat je doet, terwijl je het doet en je weet wat er in je omgaat en wat er om je heen gebeurt. Hierdoor leer je jezelf goed kennen, merk je de leuke dingen in je leven beter op en kun je adequater reageren op minder prettige situaties en ervaringen. Mindfulness is een manier van leven die je jezelf eigen kunt maken door de aandacht te trainen.

Trainen van de aandacht
Je kunt je aandacht trainen met meditatie-oefeningen. Je neemt je dan voor om je aandacht op één focuspunt te richten. Steeds als je merkt dat je aandacht ergens anders naar toe is, merk je dat gewoon op en breng je je aandacht weer vriendelijk terug naar je focuspunt. Mindfulness is praktisch, overal toepasbaar en de positieve effecten zijn uitgebreid wetenschappelijk bewezen.

Mindfulness-training
Een mindfulnesstraining start met het herkennen van de ‘automatische piloot’: de modus waarin we vaak leven. Je herkent misschien het maken van to-do lijstjes in je hoofd, terwijl je onder de douche staat of dat je jezelf iets had voorgenomen, maar ondertussen ‘automatisch’ iets anders hebt gedaan. We handelen dan ‘op de automatische piloot’, hierdoor missen we hele stukken van ons leven en zijn we niet écht aanwezig voor de mensen die ons dierbaar zijn. Tijdens de training word je je bewuster van de werking van aandacht: wanneer is je aandacht daar waar je ’m wilt hebben en wanneer is de aandacht ergens anders? En leer je hier op een mindful manier mee om te gaan en de aandacht te trainen.

Tijdens een mindfulnesstraining komen verschillende thema’s aan bod, zoals ‘adem als anker’, ‘omgaan met stress’, ‘acceptatie’, ‘gedachten zijn geen feiten’ en ‘goed voor jezelf zorgen’.

Thuis oefenen
Tijdens de training oefen je thuis bijna dagelijks om het richten van de aandacht te trainen, door een combinatie van ‘formele oefeningen’ (langere meditaties) en ‘informele oefeningen’ (korte momenten door de dag heen: bv mindful douchen, mindful lopen of een 3-minuten meditatie). Je ontvangt hiervoor een werkboek met oefeningen en geluidsbestanden van begeleide meditaties.

Wil ook jij meer rust ervaren, gemakkelijker omgaan met stress en tegenslag en meer genieten van het leven? Misschien is mindfulness dan iets voor jou!


Meer weten over mindfulness
:
Bekijk dan eens de youtube-filmpjes op mijn website

Meer weten over ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
Lezen over ACT
Lezen over ACT versus mindfulness

Lees meer
Over bedrijfstrainingen en -workshops
Over groepstrainingen mindfulness
Over individuele trainingen mindfulness

Stress en burn-out

Iedereen ervaart momenten van stress en dat is helemaal oké. Gezonde stress is prima! Een beetje druk zorgt er vaak voor dat we beter functioneren. Teveel druk veroorzaakt echter negatieve of chronische stress, waardoor we juist slechter gaan functioneren. Ook neemt het aantal prikkels dat we te verwerken krijgen de laatste jaren drastisch toe, wat van invloed is op je stress-niveau.

Mindfulness helpt je om prikkels te verwerken en om effectiever om te gaan met stress.

In 2014 kampte één op de zeven medewerkers in Nederland met burn-outklachten als gevolg van chronische stress (CBS/TNO, 2014).


Effecten van mindfulness

Uit wetenschappelijke onderzoeken is onder meer gebleken dat mindfulness leidt tot:
- stressreductie
- meer rust en minder piekeren
- meer focus en concentratie
- beter om kunnen gaan met emoties (emotieregulatie)
- veerkrachtiger om kunnen gaan met veranderingen en tegenslag
- vitaler en fitter voelen
- verbetering van ‘work-life balance’
- meer zelfacceptatie en -vertrouwen
- milder en zorgelozer in het leven staan
- herkennen en doorbreken van automatische patronen
- meer eigen keuzes maken
- verbeterd lichaamsbewustzijn